NetCare logo

IP connecting devices

IP connecting devices

In een reeks artikelen probeer ik een visie te geven op hoe de toekomst van de ICT zich zou kunnen ontwikkelen. Ik ben me hierbij bewust van het feit dat dit een moeilijke opgave is, omdat innovatie ook onverwachte richtingen op kan, simpelweg omdat we niet weten wat we niet weten totdat we het tegenkomen. Gegeven deze beperking wil ik de lezer toch aan het denken zetten over de toekomst. In dit vijfde artikel bespreek ik het concept IP connecting devices.

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid techniek en apparaten in huis flink toegenomen, deze zijn echter nog zeldzaam gekoppeld aan Internet. Dat terwijl het gebruiksgemak, functionaliteit en veiligheid daardoor toe kunnen nemen. Uw wekker die via NTP altijd de juiste tijd aangeeft en via een web interface is in te stellen welke muziek hij af moet spelen en hoe laat je wakker wilt worden. De TV voor videoconferencing gekoppeld aan facebook waarmee je ook live kunt communiceren met je vrienden. Cisco heeft bijvoorbeeld al een product dat hierop lijkt, UMI maar met een eigen directory waar je andere mensen in op kunt zoeken. In de energie markt zal Home Energy Management systemen (HEMS)een vlucht gaan nemen. Apparaten kunnen dan beter op energie worden gemanaged en eenmaal een dergelijk apparaat in huis biedt vele andere mogelijkheden. Intel heeft hier bijvoorbeeld weer een prachtig product voor gemaakt. Lijkt een beetje op een IPAD en is dus ook mooi om in huis te plaatsen. Dit is dus iets anders dan de slimme meter die momenteel ingevoerd wordt. Dat is slechts een apparaat dat het makkelijker maakt om over te stappen en voor de energie leverancier om de standen op afstand uit te lezen.

Consument electronica fabrikanten zoals Philips en Sony zullen de komende jaren bijna alle apparaten die ze maken met een IP stekker uit gaan voeren. Uit het oogpunt van energie beheersing, maar zeker ook vanuit functionaliteit. U kunt zich vast voorstellen wat voor leuke en nuttige dingen hier allemaal ontstaan. Dat is op zich niet eens zo heel erg nieuw, wel hoe we al deze apparaten straks aan gaan sturen. Daar zal een tweedeling in komen is mijn overtuiging. Lokaal (in huis) willen we een mooi design apparaat waarmee we alles op een simpele manier kunnen bedienen een universele afstandbediening met touchscreeen stel ik me daarbij voor. Via internet uiteraard met webtechnologie. Fabrikanten zullen inzetten op eigen applicaties en diensten, maar dit zal langzaam convergeren naar centrale portalen al dan niet gekoppeld aan social networks. In dat portaal moet je apparaten toe kunnen voegen met apps van de fabrikanten die je net als Ipad of Iphone apps kunt downloaden en installeren. Het gekochte apparaat registreert zich bij het online komen voor de garantie en we hoeven daar ook geen bonnetjes meer voor te bewaren. Het stelen van dure apparatuur wordt meteen minder aantrekkelijk want die zou direct op afstand kunnen worden uitgezet als u hem als vermist opgeeft bij het portaal en het apparaat komt desondanks online.

Ook uw auto ontkomt niet aan verdere verdere connectivity met IP. De nieuwe BMW modellen hebben al een webbrowser ingebouwd en kunt u dus googlen, youtube filmpjes en allerlei nuttige en minder nuttige dingen in de auto bekijken. Natuurlijk kan de garage op termijn op afstand een diagnose stellen en geautomatiseerd een afspraak inplannen voor onderhoud. 

En uiteraard zorg op afstand, liefst draadloos waarbij eveneens monitoring van vitale functies voorop zal staan maar zeker ook op termijn proactieve vormen van zorg waarbij preventieve medicijnen automatisch worden afgegeven en gefinetuned op basis van de reactie van het lichaam. Of de nano bots die de aderen permanent schoon houden van verkalking of direct reageren op trombose. Nu het EPD stuk is gelopen in de eerste kamer op veiligheid en privacy zal er flink wat voorzichtigheid en behoedzaamheid nodig zijn en natuurlijk 100% betrouwbaarheid van elke vorm die ingrijpen op afstand mogelijk zou maken. Het is denk ik ook niet verstandig om meteen een dergelijk grote stap te maken. 

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...

    • Gerard Kanters
      Gerard Kanters

      De meest blogs uit het verleden zijn overgezet naar de nieuwe site. Eerdere reacties konden niet worden meegenomen.