NetCare logo

Transparantie

Transparantie

Risico, transparantie, compliancy en korte termijn drijft de vraag voor ICT is de conclusie van een IDC rapport. Transparantie en korte termijn zijn van de vier degene die gericht zijn op kansen voor de business, risico en compliancy zijn er om bedreigingen te bestrijden.

Degene die mij het meeste aanspreekt is transparantie. Hoe breng je dit onderwerp in relatie tot ICT ? Het is zonder meer een communicatie onderwerp, en kan dus gekoppeld worden aan CRM, social media, e-commerce en misschien supply chain management.

Het schijnt dat grote bedrijven enorme moeite hebben om transparantie te bereiken en niet tegelijkertijd inzicht te geven aan de buitenwereld over interne problemen. Hiermee creeren ze een spreekwoordelijke glazen deksel op de afvalemmer van de organisatie. Ronkende marketing in combinatie met een slecht werkende back-office is een gevaarlijke mix als je transparantie nastreeft. Ook is er een risico dat door transparantie de concurrentie in de kaart wordt gespeeld, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Uit angst voor deze effecten verloopt dit proces over transparantie dus traag is mijn overtuiging en communiceert men liever over normen en waarden en maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Zelf ben ik een groot voorstander van transparantie, kennis delen en ICT inzetten om meerwaarde te creeren. Ook onze strategie is sterk ingegeven door het belang van transparantie te onderkennen. De voordelen zijn namelijk groot. Het vertrouwen van leveranciers en klanten neemt toe door transparantie, iets wat we erg hard nodig hebben in deze tijd van onzekerheid. Volledige transparantie is voor een commercieel bedrijf echter niet verstandig, er zijn altijd onderwerpen die uit de eerder genoemde concurrentie overweging niet vrijelijk kunnen worden verspreid. Denk aan intellectueel eigendom, prijs informatie of de kracht achter een business model.

Dat is dus een dilemma van commerciele bedrijven en een waar ik persoonlijk al jaren mee worstel in hoeverre dit effect de mensheid nu hindert in haar vooruitgang en of er toch manieren zijn te bedenken die de angel uit dit onderwerp kunnen halen. Vooralsnog is Internet het sterkste middel gebleken dat transparantie afdwingt en het mag dan eigenlijk ook geen verassing zijn dat NetCare dit in haar visie heeft opgenomen om haar doelen maximaal na te streven.

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...