NetCare logo

Betrouwbare informatie

Betrouwbare informatie

Search Engine Optimisation (SEO) is de verzamelnaam om de resultaten van zoekmachines positief voor je te beinvloeden. In een wereld waar informatie vecht om aandacht is het belang van dit middel inmiddels erg groot voor een website. Internetters gebruiken google vaak als enige bron om websites, mensen en artikelen te vinden.

In het verleden moest je de site daarvoor aanmelden bij zoekmachines en kernwoorden opgeven (keywords) die de belangrijkste inhoud daarvan kenbaar maken. Omdat zoekmachines krachtiger, context en taal gevoeliger zijn is dat niet meer noodzakelijk. Google beweert dan ook dat het opnemen van keywords volstrekt zinloos is geworden. Ze kijken er niet meer naar. Wel word gekeken naar metatags, naam van de pagina en zeker ook de inhoud in relatie tot die twee.

Het gaat zoekmachines op dit moment om relevantie van de informatie voor de gebruiker. Hun belang is dat de gebruiker vind wat hij zoekt. Hierbij is het waarheids gehalte van het artikel dus meteen niet het belangrijkste criterium, maar de relevantie naar het zoekwoord, het aantal links van andere sites en de associatie met jouw persoonlijke interesses en denkbeelden. Zie hiervoor ook het artikel over parallelle universa. Waar zoekmachines wel naar kijken is de titel, de inhoud van het artikel, hoe vaak komen bepaalde woorden voor en zijn die relevant over het onderwerp. Je kunt dus een volstrekt belachelijk artikel schrijven over marsmannetjes die geland zijn in je achtertuin en toch hoog scoren in zoekmachines. Betrouwbare informatie is dus daarmee aantoonbaar niet het belangrijkst.

 

Het vergt teveel voor dit artikel om echt in de diepte te gaan over de exacte werking, te meer omdat bedrijven als Google dagelijks veranderingen aanbrengen in hun zoek en sorteer algoritme om bijvoorbeeld misbruik tegen te gaan en tegelijk om hun gebruikers beter van dienst te zijn. Omdat ik meestal artikelen schrijf over hoe een concept zich mogelijk gaat ontwikkelen naar de toekomst wil ik me daar verder tot beperken.

Ik denk dan ook dat er een tijd komt waarin de huidige zoekmachine ten onder zal gaan aan zijn eigen (commerciele) instelling. Google heeft meer kennis van wereldtalen, context en zoekwoorden dan welk bedrijf dan ook ter wereld. Toch denk ik dat ze het uiteindelijk afleggen tegen de manipulatie door andere bedrijven of doordat de gebruiker op zoek gaat naar andere manieren om betrouwbare informatie te vinden.

 
Relevantie is namelijk wel belangrijk, want je wilt geen artikelen die een heel ander onderwerp behandelen. Maar het aller belangrijkste aan informatie is de juistheid ervan. Klopt het wel wat je gevonden hebt is waar het de gebruiker uiteindelijk om draait. Je kunt het ook omdraaien, waarom zou je iets op willen zoeken om vervolgens verkeerde (maar wel relevante) antwoorden te krijgen ?  Nu is het gelukkig voor zoekmachines en mensen erg moeilijk om te bepalen of iets klopt, want je weet het tenslotte niet op het moment dat je de vraag stelt, anders hoefde je het natuurlijk ook niet op te zoeken. Die discrepantie kan dus nog lang geexploiteerd worden, totdat er iemand opstaat die artikelen gaat beoordelen op juistheid en daar waardes aan gaat hangen.

Voor zover ik weet zijn er buiten de wetenschappelijke wereld nog geen instanties die dit doen voor internet artikelen. Kranten en journalisten doen dit al jaren, maar alleen voor hun eigen artikelen of onderwerpen die veel aandacht krijgen in de media zelf. Wikipedia doet dit ook door de community in te zetten, maar ook die doen dit weer alleen voor hun eigen artikelen.

Ik denk dan ook dat zoekmachines zich in die richting moeten evolueren. Ik moet wel zeggen dat zoekmachines autoriteits waarde meten door te kijken naar links naar een artikel vanuit betrouwbare bronnen. Om dit wat te verduidelijken heeft bijvoorbeeld een link van de belastingdienst naar een belastingadviseur een heel sterke autoriteitswaarde. Maar autoriteit, waarheid en de overstelpende hoeveelheid artikelen zonder betrouwbare referentie is te groot om echt orde te scheppen in de informatie chaos.

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...