NetCare logo

The next big thing

The next big thing

Dat de hoeveelheid data enorm groeit is voor niemand meer een verassing. De hoeveelheid ongestructureerde data groeit daarbij vele malen sneller dan de gestructureerde (databases). Op internet is dit fenomeen nog sterker dan in het bedrijfsleven, maar die ongelijkheid gaat veranderen. De op Internet aanwezige data van social networks kan namelijk redelijk eenvoudig worden uitgelezen en verzameld. Ook is deze data te koppelen aan bestaande Business Intelligence systemen en we hebben een nieuw IT begrip in het toch al uitgebreide jargon:"Big Data"

Een jaar geleden was hier nog weinig over bekend, maar grote adviesbureaus als McKinsey en Gartner zijn vol lof over de mogelijkheden en de hype cyclus is begonnen. De vraag is nu, moeten we meedoen en hoe ? Marktpartijen met veel consumenten, bekende merknamen en/of veel media aandacht zullen er niet aan ontkomen. Binnen de PR afdelingen hebben ze al mensen die zich intensief met social media bezighouden. Een succesvolle strategie kan eruit bestaan door eerst maar eens te gaan kijken wat men zoal over je zegt in relatie tot een onderwerp, vervolgens experimenteren met eigen berichtgeving en meten of dit de beeldvorming beinvloed. Maar de mogelijkheden zijn veel groter. Je kunt door informatie van internet te koppelen aan je BI systemen een veel beter beeld ontwikkelen van welke profielen goed bij je product-markt combinatie passen. Zeker interessant voor nieuwe product lanceringen, crowd sourcing en vele andere mogelijkheden.  Ook de overheid heeft baat bij big data, waarin uiteraard beeldvorming, politiek en sentiment een belangrijke rol zullen spelen. Maar ook in het kader van verbetering van de dienstverlening. Omdat de hoeveelheden data echt enorm kunnen zijn is aandacht voor de infrastructuur belangrijk. Daar waar BI systemen de krachtigste hardware al op de knieen krijgen mits niet goed ingericht, is dit met big data nog sneller het geval. Het aardige is echter dat de grote social networks als facebook, maar ook een partij als google al jaren werken met massale hoeveelheden data daar dus veel ervaring mee hebben en in het geval van facebook gebruik maken van open source. Google is wat geheimzinniger en biedt hun technologie alleen aan in de vorm van cloud services.

 

Ook de business kant zal zich moeten ontwikkelen, de antwoorden op hun vragen zijn namelijk wel aanwezig in die grote bakken met data, maar stel maar eens de juiste vraag. Dat lijkt makkelijker dan het is. De statistiek toont dit al jaren aan. Heel veel stellingen zijn te bewijzen als je maar de juiste doelgroep selecteert, ook kun je negatieve uitkomsten anders uitleggen met statistiek. Als business manager ben je natuurlijk vooral geinteresseerd in juiste en dus niet gemanipuleerde of door verkeerde datasets of vraagstelling verkregen antwoorden. Dat is dus de uitdaging die managers de komende tijd voor zich zien

Hulp nodig bij de beeldvorming, architectuur of invoering ? Neem gerust vrijblijvend contact op. Wij kunnen altijd de juiste expertise leveren

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...