NetCare logo

Parallele Universa

Parallele Universa

Waarschijnlijk denkt u bij het lezen van de titel aan science fiction of misschien zelfs aan de snaartheorie. Ik wil deze term in verband brengen met Internet. Internet wordt steeds persoonlijker, websites en sociale netwerken proberen zo dicht mogelijk op de gebruiker te gaan zitten en de informatie stroom af te stemmen op de interesse van deze persoon.

Dat lijkt goed, maar heeft ook een nadelig effect, je wordt continue bevestigd in je eigen meningen en ideeen. Dat vinden we allemaal prettig maar hierdoor krijg je moeilijker nieuwe informatie of afwijkende standpunten door. Als dit proces doorgaat heb je straks je eigen internet met slechts een deel van de informatie onder de knoppen. Je eigen universum in het grote Internet. Natuurlijk kun je losbreken uit je cocon en bewust op zoek gaan naar andere denkbeelden. Je zult dan ook anoniem moeten gaan surfen. Google stemt namelijk af op je persoonlijke wensen. Dit kun je testen door eerst in te loggen in je gmail account en dan te zoeken naar een onderwerp waar je persoonlijk vaak mee bezig bent, dat kan een hobby, politiek maar ook werk georienteerd zijn. Doe dat daarna eens zonder ingelogd te zijn en je ziet andere resultaten die (vaak) andere denkbeelden geven. Dit is nog maar het begin !

image

Nu ben ik geen doemdenker en zie ook geen grote bedreiging in dit fenomeen, feitelijk is dit wat in de alledaagse wereld ook gebeurt. We lezen kranten die bij onze levensvisie passen, we zijn meer geinteresseerd in de criminaliteit in Nederland dan de hongersnood in de hoorn van Afrika en ga zo maar door.

Het hierboven beschreven fenomeen wordt ook wel het echo chamber effect genoemd, waarbij we door het herhaaldelijk terug horen van onze eigen meningen en ideeen het geloof daar in sterk toeneemt. Dat is vast niet wat de bedenkers van het vrije Internet in eerste instantie voor ogen hadden.

Op dit onderwerp is veel af te dingen en sommigen zullen beweren dat sociale netwerk sites als facebook , linkedIN en anderen dit fenomeen beperken, omdat mensen meningen krijgen van velen en dus ook afwijkende meningen en ideeen verkrijgen. Dat is dan ook gedeeltelijk waar, maar het echo chamber effect is heel hardnekkig en de gelijkgestemden weten elkaar te vinden en de mening te versterken. We sturen bijvoorbeeld makkelijker ideeen door van mensen in de inner circle. Bedenk maar eens wat je echt weet van andere religies, culturen, politieke denkbeelden of bedrijfstakken. Hoe weinig dat werkelijk is, kom je pas achter als je er (gedwongen)  mee in aanraking komt.

Wil je een verse start maken in Google, kun je je zoekgeschiedenis permanent verwijderen. Dit werkt alleen als je een Google account hebt.

Zoals altijd ben ik benieuwd naar jullie mening, ook als deze afwijkend is :-)

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...

    • Gerard Kanters
      Gerard Kanters

      De meest blogs uit het verleden zijn overgezet naar de nieuwe site. Eerdere reacties konden niet worden meegenomen.