NetCare logo

Hoe internet zich zou kunnen ontwikkelen

Hoe internet zich zou kunnen ontwikkelen

Degene die mijn blogs lezen weten dat ik niet bang ben om gedurfde uitspraken te doen over technologie, politiek of economie. 

Een goede manier om de toekomst te voorspellen is om terug te kijken en van daaruit proberen te begrijpen waar dat toe zou kunnen leiden. Maar er is een valkuil, uitvindingen volgen een pad dat ingegeven wordt door wat mogelijk is en hoewel dat zeker op kennis uit het verleden is gebaseerd heeft het ook zeer onvoorspelbare uitkomsten. Dit als een gegeven aannemend, zie ik toch een logisch pad.

Internet is gestart in de late 60-er jaren van de 20e eeuw als een project dat Arpanet heette, betaald door het US defense department om communicatie mogelijk te maken gedurende een nucleaire aanval. Het werd gebouwd door universiteiten en na 2 jaar waren er 10 computers verbonden. Internet leefde een zeer rustig bestaan in de wetenschappelijke wereld, gecombineerd met een schaduw werled van communities en (news) sites gevuld met nuttige en twijfelachtige inhoud. In 1986 zette CERN (Tim Berners Lee) een enorme stap voorwaards door het HTTP protocol uit te vinden, wat leidde tot het world wide web (www) op internet.

Vandaag de dag denken hele volksstammen dat het world wide web het internet is. Dat is uiteraard niet waar, hoewel een groot deel van het totale internet verkeer gebruik maakt van Lee's protocol. 

Media mogelijkheden en bandbreedte groeide met de tijd en communicatie in (bewegende) beelden werd mogelijk. Mobiele technologie maakt het internet overal en altijd beschikbaar. Concluderend, de taak lijkt grotendeels gereed. 

Maar toch niet helemaal. Veiligheid en privacy zijn een gruwel op internet en het is feitelijk een oceaan van ongeverifieerde informatie bijeengebracht door een enorm antal chaotische websites. Feitelijk zitten we nog in de wild west fase van de evolutie van internet, waar bijna geen regels gelden.

Dat was nogal een introductie, toch ? Wat zou er nodig zijn om internet zichzelf organiserend te maken ?

Ik heb hiervoor het volgende lijstje gemaakt met wat basis regels en technologie uitgangspunten die wat orde zouden kunnen scheppen in de huidige chaos voor internet gebruikers.

1) Iedereen zou identificeerbaar moeten zijn. Die identiteit moet gebruikt worden om uberhaupt op internet te komen en je aan te kunnen melden bij websites. Websites doen dus geen eigen identificatie meer, maar gebruiken betrouwbare wereldwijde internet directories die slechts basis informatie bevatten maar wel identiteit met zekerheid hebben vastgesteld. Daarmee is het probleem van verkeerde representatie en  niet traceerbaar misbruik onmiddelijk opgelost. 

2) Sociale netwerken zouden de rollen die je hebt in dit leven kunnen managen. Een professionele rol, een persoonlijke en wellicht nog een aantal andere zoals vader, moeder, sporter,  etc.. Deze rollen zijn de backbone van communicatie en interactie met elkaar.

3) Applicatie zouden aan deze rollen kunnen worden toegevoegd door andere website en dienstverleners. Niet zoals het nu is met apps op pc's of mobiele apparaten. Dat is absoluut de verkeerde manier en creëert wat de verkoper van het apparaat of de software laag wil namelijk meer verkopen van hun product. Dat is wat we noemen vendor lock-in.  We zouden de internet core technologie moeten gebruiken om applicaties te verbinden aan onze profielen. Open, apparaat onafhankelijk en gebruiks vriendelijk. (Mobile) Apps zijn een "dead end street", in leven gehouden door commerciele organisatie die gebruikers dwingen om te investeren in hun nieuwe producten. 

4) Verifieerbare informatie. Google en andere zoekmachines zijn ontzettend goed in het vinden van informatie wat je zoekt, ze falen echter in het leveren van de correcte informatie. Veel van de lezers zullen deze uitspraak betwijfelen. Maar zoekmachines zijn gefocussed op wat je graag wilt weten, en niet zo zeer in wat daadwerkelijk waar is. Dat lijkt een klein verschil, maar is enorm. Ik heb hier een apart artikel over geschreven, wat nu nog niet op de NetCare site staat, maar ik beloof dit snel te doen. De nieuwsgierigen onder ons kunnen het hier lezen.

5) We hebben echt een andere user intreface nodig op termijn. Het ultieme doel, is een directe verbinding met onze hersenen, zodat we direct toegang hebben tot alle informatie die beschikbaar is op internet. Maar dat zal nog wel even duren, ook omdat we geen idee hebben wat de impact zou kunnen zijn op onze psyche. Tussentijdse oplossingen moeten tenminste meer visueel zijn georienteerd en meer gebruik maken van onze handen, oog bewegingen, spraak en andere zintuigen. We zijn in miljoenen jaren geevolueerd tot wie we zijn en onze zintuigen zijn onze werktuigen. Schrift is pas een paar honder jaar oud en hoewel effectief, niet zintuigelijk attractief.

Ik realiseer me goed dat ik regel 5 breek door dit verhaal aan u te vertellen door het op te schrijven. Ik heb daarom een plaatje en een video toegevoegd dat uw zintuigen wellicht wat meer prikkelt en u laat fantaseren over de visie die ik beschrijf Laughing. Het aan u vertellen zou al een stap voorwaarts zijn, mensen zijn verhalen vertellers maar visuele prikkels zijn nog beter. Dus misschien een keer een video-tje van maken. Maar ik ben een applicatie ontwikkelaar en geen film maker, dat heb ik dan weer wel mogelijk gemaakt, en heb een video van iemand anders geplaats die dit op veel pakkendere manieren kan brengen dan ik.

Ik hoop dat u mijn gedachten desondanks wel weet te waarderen.... 

Dit artikel is een vertaling van een artikel op ons social network voor bedrijven Centillien. Voor referentie doeleinden, de link naar het origineel

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...