NetCare logo

Wat is een sociaal intranet ? Kenmerken en toepassingen.

Wat is een sociaal intranet ? Kenmerken en toepassingen.

Een sociaal intranet is een speciaal soort sociaal netwerk in de besloten omgeving van een bedrijf of organisatie.

Het concept van sociaal intranet is gebaseerd op de erg populaire publieke sociale netwerken. Op basis hiervan kan rustig gesteld worden dat mensen veel te melden hebben. Dat hoeft dus niet beperkt te blijven tot het persoonlijke domein. Ook in de zakelijke sfeer bieden sociale netwerken hun meerwaarde. Met name in het delen van kennis of het beter en leuker met elkaar samenwerken.

Een sociaal intranet kan zich ook buiten de grenzen van het bedrijf begeven door ook anderen toegang te geven. Werknemers, leveranciers, klanten, directies en managers kunnen profiteren door informatie met elkaar te delen. Dit is dus nog steeds in min of meer besloten vorm. In nog iets algemenere vorm kan een sociaal intranet meer een community zijn waarin mensen met gelijke belangen of doelen vereningen om te discussieren of belangrijke informatie uit te wisselen. Wij hebben een aantal mooie omgevingen op mogen zetten waarbij dit het geval was. Goede voorbeelden zijn het programma waardigheid en trots en de veiligebuurt app

Wat vaak het geval is bij bedrijven met een traditioneel intranet, is dat de communicatie de hierarchische lijnen volgt en de horizontale binnen zeer besloten groepen (afdelingen, projecten etc..)

Sociale intranetten of soms ook wel Enterprise social networks genoemd, breken dit geheel open, communicatie gaat diagonaal en door de hele organisatie, inclusief partners en klanten. Alle kennis kan worden gedeeld met de daarvoor bestemde personen.

Het kan daarmee het complete tradionele intranet vervangen, waarbij de gebruikers ook toegang krijgen tot andere bedrijfs applicatie krijgen.

Belangrijke onderdelen van een sociaal intranet zijn o.a. profielen, groepen, blogs, tweets, video maar ook andere kennis of discussies en informatie die medewerkers met elkaar willen delen.

Digitale werkplek

Tegenwoordig is een sociaal intranet een stuk breder en zou de definitie "digitale werkplek" meer op zijn plaats zijn. De toevoeging intranet is uit de naam, maar in werkelijkheid is het de som, van traditioneel intranet, sociaal intranet en op web technologie gebaseerde bedrijfssoftware. 

Een sociaal intranet is je werkplek en ondersteunt je in je dagelijkse werkzaamheden. Zo heb je met een digitale werkplek slechts één omgeving met alle bedrijfsinformatie, in plaats van bijvoorbeeld 15 verschillende systemen. Het is daarmee de centrale plek in je werkomgeving van waaruit je mensen, informatie en kennis kunt delen

Bedrijfs processen

In een goed sociaal intranet worden ook bedrijfs processen ondersteund. Dit kan varieren van simpele workflows, notulen van vergaderingen tot geavanceerde bedrijfs processen. Een sociaal intranet ondersteunt het bedrijf en de medewerkers in het behalen van hun doelen op een intuitieve manier

Kijk ook zeker eens naar ons sociaaal intranet MyVox

Gerard Kanters

Gerard Kanters

Directeur van NetCare
Functie omschrijving

Als ondernemer werk ik met een bijzonder goed team van ontwikkelaars om nieuwe produkten te ontwikkelen en projecten uit te voeren. Als jij het kan bedenken, kunnen wij het maken.

Mijn achtergrond...